Župa Svih Svetih Aladinići

Uskrs u našoj župi

U našoj župi Svih Svetih započeo je ovogodišnji Veliki tjedan koji je ujedno najsvetije vrijeme u crkvenoj godini. U Nedjelju muke Gospodnje, veliki broj vjernika okupio se na slavljima svetih Misa u devet (9) i jedanaest(11) sati. Članovi župnog Caritasa pripremili su grančice maslina koje su vjernici mogli preuzeti pred crkvenim vratima i darovati svojevoljne novčane priloge kojima će se pomoći najpotrebnijima među nama.

Kako i priliči grančice maslina je blagoslovio naš župnik don Marin Krešić pod obje svete Mise. Na pučkoj Misi vjernici su Cvjetnicu obilježili procesijom sa maslinovim grančicama oko župne crkve. Vrhunac čitave liturgijske godine, vazmeno trodnevlje Gospodnje muke, smrti i uskrsnuća, započelo je Misom večere Gospodnje u župnoj crkvi u 18h.

Naš župnik, nas je posebno pozvao da se molimo za svećenike, jer upravo nas i Isus na to poziva. Na Posljednjoj večeri Isus je ustanovio sakramente svete Mise i Svetog reda. Najljepši i najdivniji dar koji nam je Gospodin podario jest upravo sveta Misa. Ona je središte i vrhunac naših života. Sveta Misa je dar neba grešnoj zemlji. Misu večere Gospodnje uzveličao je župni mješoviti zbor. Vjernici su također mogli sudjelovati u satu Getsemanske ure koja je trajala od 22 do 23h u župnoj crkvi. U zajedništvu sa župnikom molili smo krunicu žalosnih otajstava sa razmatranjima i glazbenom pratnjom naših mladih predstavnika župnog zbora.

Obredi Velikog petka započeli su u 15 h u župnoj crkvi gdje su svi nazočni vjernici mogli sudjelovati u Službi riječi, Klanjanju Svetom križu i Svetoj pričesti. Ovi obredi nas još više učvršćuju u vjeri, nadi i ljubavi prema našemu raspetom Otkupitelju. U večeri s petka na subotu u našoj crkvi je omogućeno cjelonoćno bdijenje uz Isusov grob koje je započelo u 22h pjevanjem Gospinog plača, a završilo je u 8h ujutro. Mnogi vjernici mogli su na taj način bdjeti i biti uz svoga izmučenog Spasitelja.

Na Veliki petak, u našoj župnoj crkvi započela je molitva devetnice Božjem milosrđu, istoimenom krunicom i zazivima Božjem milosrđu.

Dan tišine i molitve, Velika subota, također je pozivala mnoge vjernike da posjete Isusov grob u našoj župnoj crkvi i na taj način se još više približe Raspetoj i Predanoj Ljubavi. Župnik je svakoga dana u više navrata nudio mogućnost Svete ispovijedi kako bi na što kvalitetniji način dočekali našu najveću svetkovinu, Gospodinovo uskrsnuće. Misa uskrsnog bdijenja započela je u subotu u 20h službom svjetla ispred župne crkve, nastavilo se u crkvi službom riječi, krsnom službom, a potom i euharistijskom službom. Cijelo slavlje uskrsnog bdijenja proteklo je u velikoj pobožnosti i dostojanstvu, a slavlje je animirao mješoviti župni zbor svojim iznimnim pjevanjem. Župnik, don Marin, blagoslovio je donesenu uskrsnu hranu koju su vjernici pripravili i donijeli na blagoslov.

Nedjelja uskrsnuća Gospodnjeg započela je svetom Misom u 11h u župnoj crkvi gdje smo u Kristovu zajedništvu proslavili smisao i temelj naše vjere, a to je Uskrs. Kao što posljednica kaže:“Znamo da si doistine uskrsnuo, Božji Sine; Pobjedniče, Kralju divan, budi nama milostivan! Amen, aleluja!“

Neka nas sve blagoslovi i prati uskrsnuli Gospodin svojom pobjedničkom desnicom!

D. Raguž