Župa Svih Svetih Aladinići

Preko križa do Uskrsa

U župi Svih Svetih u Aladinićima, i ove je godine Veliki tjedan započeo na dostojanstven način. Na Cvjetnicu ili Nedjelju muke Gospodnje imali smo blagoslov maslinovih grančica pod obje Svete Mise ( u 9 i 11 sati). Župni caritas je organizirao dijeljenje maslinovih grančica prije svake Mise, a dobrovoljni prilozi vjernika namijenjeni su za najpotrebnije među nama.

Na sv. Misi u 11 sati, upriličena je i procesija sa maslinovim grančicama u spomen na Gospodinov ulazak u Jeruzalem.

Na Veliki četvrtak, slavljena je Misa večere Gospodnje u 18 sati, kao spomen na Isusovu Posljednju večeru. Vjerujemo da su tada mnogi vjernici od srca zahvalili Gospodinu na darovanim sakramentima sv. Euharistije i sv. Reda. Naš župnik, don Marin, je kao i prošlih godina u župnoj crkvi upriličio Getsemansku uru od 22 do 23 sata, na koju su mogli doći svi oni koji su željeli odvojiti sat vremena za svoga Gospodina, krvavim znojem oblivena. Mladići našega župnog zbora počastili su Isusa svojim iznimnim glasovima, kao i sve prisutne vjernike. Molitvom, pjesmom, tišinom i razmatranjem družili smo se s Gospodinom u njegovom i našem Getsemaniju.

Obredi Velikog Petka započeli su u 15 sati u župnoj crkvi. Na dostojanstven način započela je služba riječi, potom čašćenje križa, te sv. Pričest. Veliki broj vjernika sudjelovao je u obredima i bio s Gospodinom u njegovim najtežim trenutcima. Upravo na ovaj dan započeli smo i devetnicu Božjem milosrđu koje nam je najveća utjeha i nada u svijetu u kojemu živimo. U večeri s petka na subotu započelo je cjelonoćno bdijenje uz Isusov grob u našoj župnoj crkvi. Svaki vjernik je mogao doći i kroz molitvu i tišinu svoga srca biti uz tišinu Isusova groba, od 22 do 8 sati. Molitva je i osluškivati što nam govori Gospodin u grobnoj tmini.

Na Veliku subotu upriličeno je posjećivanje Isusova groba od 9 sati ujutro. Navečer u 20 sati započela je Misa uskrsnog bdijenja, najsvečanija sv. Misa u godini, kada se pali uskrsna svijeća, kada zazvone crkvena zvona i kada je svjetlo Kristova uskrsnuća pobijedilo svaku tamu ljudskih srdaca. Na koncu ovog svečanog misnog slavlja župnik je u ime Isusovo blagoslovio svu donesenu hranu.

U nedjeljno jutro, svečana uskrsna Misa, proslavljena je u 11 sati u župnoj crkvi. Iznimno veliki broj vjernika sudjelovao je u slavlju ove svete uskrsne Mise. Svako Misno slavlje animirao je naš mješoviti župni zbor. Posebno se zahvaljujemo župniku, don Marinu što je bio otvoren za dijeljenje sakramenta sv. ispovijedi tijekom cijelog Velikog tjedna.

Nadamo se kao Isusovi učenici da smo i ove godine prihvaćajući križeve svojega života, došli i do uskrsnuća koje nam je Gospodin osigurao.