Župa Svih Svetih Aladinići

40 obljetnica od ustanovljenja i Patrona naše župe

U srijedu, 1. studenoga je patron naše župe, Svi Sveti. Dragi župljani, ove godine naša župa Aladinići-Dubrave slavi 40 godina od osnutka. Dana 3. listopada 1977. godine kapelan župe Prenj – Dubrave don Ante Đerek piše Biskupskom ordinarijatu kako je želja kućedomaćina da službeni naziv nove župe bude župa Svih Svetih Aladinići – Dubrave, jer se pastoralni centar nalazi u Aladinićima, a nazivom Dubrave bila bi zastupljena i ostala sela i zaseoci nove župe.

Želja je prihvaćena pa je biskupskim dekretom koji nosi nadnevak 25. listopada 1977. godine, odvajanjem od župe Prenj – Dubrave, osnovana autonomna župa Svih Svetih Aladinići – Dubrave. Službeno je dekret proglašen iste godine prvog dana u mjesecu studenome, a prvim župnikom ove župe imenovan je don Ante Đerek. Toga dana je biskup ordinarij posjetio gradilište u novoj župi te tijekom svete mise pročitao Dekret o osnivanju nove župe i pozvao vjernike da svojim radom i doprinosima pomognu kako bi radovi uskoro završili.

Ovo je samo jedan mali dio povijesti nastanka ove časne župe. Puno se toga dogodilo kroz ovih 40 godine. Mnogi sudionici nastanka i izgradnje župe preseli su se u vječnost, a mnogi su još ovdje koji mogu posvjedočiti o radosti i zanosu izgradnje ove župe. I naš prvi župnik don Ante Đerek nakon rata je zapisao mnoge stvari o osnutku, izgradnji i životu ove župe koje je naslovio kao Kronika župe. Ovaj prošli rat nas raseli, crkvu uništi, ali ljubav prema rodnom domu i svojoj Crkvi nas ponovno vrati te istim zanosom ali u drugačijim uvjetima pod vodstvom drugoga župnika don Vinka Raguža započe obnova i izgradnje i župe i župne crkve na Aladinićima.
Dragi župljani, sve vas želim podsjetiti kako je ovo veliki dan za našu župu. Stoga ga vas već

sada, unaprijed želim najiskrenije pozvati na ovo naše zajedničko duhovno slavlje 40. obljetnice ustanove naše župe kad će nas posjetiti i svetu misu predvoditi naš biskup Ratko Perić. Za ovo slavlje pozvat ćemo sve dosadašnje svećenike koji su ovdje djelovali, ali i sva duhovna zvanja iz naše župe.
Kao i dosadašnjih godina za ovaj veliki dan pripremit ćemo se duhovno kroz trodnevnicu o kojoj ćemo opširnije napisati u idućem broju našega Župnog lista.
I ove godine će biti susret folklornih društava i pučko veselje nakon svete mise. Stoga vas sve pozivam, kao i dosadašnjih godina, da ne zaboravite svojim darom pripomoći naše župno slavlje i naše “Dubravske susrete“, po kojima smo poznati u cijeloj Hercegovini. Svoje priloge možete uvijek prijaviti i donijeti u Župni ured.
Neka nas ovo veliko slavlje još više učvrsti u ljubavi prema domu i Domovini, u zajedništvu ispovijedanja vjere u Isusa Krista koji nas vodi putem spasenja.