Župa Svih Svetih Aladinići

Proslava svetkovine Svih Svetih 2017

Župa Aladinići, u Stolačkom dekanatu, na svetkovinu Svih Svetih, 1. studenoga, slavi svoje nebeske zaštitnike, a župna crkva svoj Naslov – Sve Svete. Prekrasan i veličanstven mozaik sa Svetima u svetištu s Gospom, Kraljicom Hrvata, u sredini dominira prostranom crkvom. U prezbiteriju dvanaest svećenika koncelebranata s biskupom predvoditeljem slave sv. Misu. S desne strane oltara uvježbani zbor prati Euharistijsko slavlje. Tridesetak ministranata propisno obučenih u bjeladi ispred prvih klupa. Mladi u narodnoj nošnji. Osobito čitačice biblijskih čitanja. Sva je crkva ispunjena do posljednjega mjesta: djeca, mladi, odrasli, stari, a podobar broj i pred crkvom, iako je temperatura niska – 13 stupnjeva, ali je sunčan dan, pomalo vjetrovit.

Novi je župnik don Stipe Gale, koji je premješten iz Neuma u Aladiniće, a dosadašnji župnik don Marko Šutalo, novi predstojnik Teološko-katehetskog instituta, premješten je u Jablanicu i u Drežnicu, u kojoj se također slavi svetkovina Svih Svetih. Župnici su svojom nazočnošću počastili svoga mlađega kolegu do Stipu: biskupski vikar don Ivo iz Trebinja, dekan don Rajko iz Stoca, dekan don Ivan iz Čapljine, don Damjan iz Rotimlje, don Mile iz Prenja, kojemu je nedavno priključeno Bobanovo, don Ante iz Gabele, don Ivan iz Studenaca, don Mladen iz Svetog Ivana, don Božo i don Pero iz Mostara, isusovac Nikola Stanković iz Stanojevića – došao iz Zagreba. A među gostima za objedom našlo se još desetak svećenika, koji su slavili zapovijedanu svetkovinu u župama i potom došli na čestitanje.

Čestitke župi aladinskoj na svetkovini koja se prvo slavi u crkvi sv. Misom, ispovijeđu ako treba, i sv. Pričešću. A onda i kod kuće za stolovima s tečnim pićem i sočnim jelom.

Čestitke župi u koju je biskup Ratko za vrijeme sv. Mise uveo novoga župnika predstavivši ga narodu, uručivši mu ključ od crkve i od svetohraništa, a župnik glasno i razgovijetno izgovara riječi prisege na sv. Evanđelje da će biti vjeran u upravljanju crkvenim dobrima i odgovara na biskupove upite koje je još kao novoređenik u mostarskoj katedrali 29. lipnja 2001. posvjedočio: da će vjerno vršiti službu koja mu se povjerava, da će propovijedati Božji nauk, da će pobožno slaviti Misna otajstva na slavu Božju i na posvećenje puka, da će moliti Časoslov i u ime Crkve.

Čestitke župi na 40. obljetnici utemeljenja i djelovanja. Upravo na današnju svetkovinu 1977. odcijepljena je nova župa od Prenja i počela funkcionirati samostalno pod vodstvom župnika don Ante Đereka. Župni stan sagrađen iste godine, a župna crkva dovršena do dvije godine, 1979. I župa i župna crkva doživjele su teško stradanje 1992., i to od sinova i unuka onih koji su Dubrave napali i 1942. godine.

Biskup je u propovijedi govorio kako se naše tijelo rastavlja od duše. Tijelo, za koje smo sve poduzimali da ostane svježe i mlado, ode u grob, a duša na sud Božji. Tri su stanja nakon smrti: pakao, čistilište i raj. O njima nam jasno i razgovijetno govori Gospodin Isus.

Pakao: Bijah gladan, ne dadoste mi jesti; bijah bolestan, niste me ni posjetili kamo li lijeka dali… odlazite, prokleti, u oganj vječni! – Eto pakla.

Čistilište: Svi se grijesi mogu oprostiti, samo se ne može oprostiti grijeh protiv Duha Svetoga, tj. kada se čovjek ne kaje zbog svojih grijeha onom snagom koju daje Duh Božji. Tko sagriješi protiv Duha, ne će mu se oprostiti ni na ovom ni na drugom svijetu. Znači, ima oproštenja i ispaštanja i na drugom svijetu. – Eto čistilišta, pročišćenja.

Raj: Isus je onomu raskajanom razbojniku, koji ga je zamolio: „Sjeti me se kada u raj dođeš!“ – odgovorio: „Još večeras sa mnom si u raju!“ – Eto raja.

Općinstvo svetih obuhvaća spašenike i proslavljene u raju, pročišćavane u čistilištu i nas putujuće i vojujuće protiv grijeha na zemlji. Danas zazivamo sve Svete na nebu da pomognu i onima u čistilišnim patnjama i nama na zemlji. Sutra slavimo Dušni dan, molimo za duše u čistilištu. Koji su u čistilištu, sigurno će se spasiti, a naše molitve Bogu mogu pospješiti trenutak njihova spasenja. I onda, dok svi slavimo Kristovo uskrsnuće, nadamo se i svomu uskrsnuću kada će se ponovo duša povezati s tijelom i tako sjediniti u punu osobu da uživa blaženstvo vječno.