Župa Svih Svetih Aladinići

Svečano proslavljena svetkovina Svih Svetih u našoj župi

U mjesecu listopadu sve je bilo u znaku krunice i njezine kraljice, Presvete Djevice Marije. U župi Svih Svetih, u Aladinićima-Dubrave, ostali smo vjerni Mariji, tražeći njezinu pomoć i zagovor kod Gospodina, moleći svakodnevno krunicu. Školska djeca od prvog do devetog razreda, predvođeni svojim župnikom don Marinom Krešićem, svaku su listopadsku večer, pred Marijinim kipom, pjevali marijanske pjesme, molili lauretanske litanije, te pobožno nizali Zdravo Marije.

Posljednja tri dana listopada, u našoj župi je započela trodnevnica, u kojoj smo se duhovno pripremali. Svetkovina Svih Svetih je patron naše župe i zbog toga jedan od najvažnijih dana u životu naše župne zajednice. Prvi dan trodnevnice, upriličena je ispovijed za sve vjernike koji su tražili pomirenje s Bogom i sa bližnjima. Na raspolaganju za sakrament pomirenja, bilo je više svećenika. Nakon ispovijedi, molili smo krunicu, a potom je u 18 sati započelo slavlje sv. Mise. Predvoditelj ovog misnog slavlja je bio don Marko Majstorović, župnik župe Uzašašća Gospodinova iz Novog Travnika. Don Marko je u svojoj propovijedi naglasio da mi kršćani katolici trebamo biti drugačiji; biti sol zemlje i svjetlo svijeta. Ne smijemo prihvaćati grijeh kao nešto normalno želeći se svidjeti ljudima i ovomu svijetu. Pravi će katolički roditelji odgajati svoju djecu vođeni svjetlom i snagom Riječi Božje. To nikako nije lagodan put, ali je jedini pravi put. U svojemu duhovnom životu trebamo njegovati krjeposti poniznosti i ljubavi prema bližnjemu. Ovo misno slavlje uzveličao je svojim zvonkim glasovima zbor mladih iz župe Gradina, Čitluk.

Drugi dan trodnevnice, Svetu nedjeljnu misu u 11 sati predvodio je prvi župnik naše župe, ovogodišnji zlatomisnik, don Ante Đerek. Rado se odazvao na poziv našeg župnika don Marina i kroza euharistijsko zajedništvo iskazao zahvalu Bogu Ocu, Svima Svetima, kao i svojim nekadašnjim župljanima. Don Ante je na samome početku svoga misništva započeo izgradnju naše župne crkve, kao i izgradnju žive Crkve na koju smo posebno ponosni. Suze radosnice, kao znak duboke zahvale Gospodinu za našeg prvog župnika, mogle su se vidjeti na mnogim licima. Župnik je u ime cijele župe, don Anti poklonio fotografiju naše župne crkve i križ bez kojega ne možemo. Misno slavlje je uzveličao dječji zbor naše župe. U nedjelju navečer u 20 sati, u našoj župnoj crkvi, imali smo euharistijsko klanjanje pred Presvetim, kako bi smo upravo pred živim Bogom pronašli pravi mir koji nam je itekako potreban u ovome nemirnome svijetu. Klanjanje pred Presvetim, svojim su iznimnim glasovima uljepšali mladići našeg župnog zbora.

Treći dan trodnevnice, sv. Misu je predvodio dubravski sin, mons. Ivan Štironja, biskup kotorski. U svojoj propovijedi je naglasio da svetost nije nešto što pripada srednjemu vijeku, ona je uvijek aktualni poziv svima nama. Na putu svetosti smo kada nam je srce ispunjeno ljubavlju prema Bogu i bližnjemu. Naša srca ne smiju mrziti, niti odbacivati drugoga koji je upotrebi. Blago svima onima koji ljube i prepoznaju Gospodina u najpotrebnijima, u svojim ukućanima, u onima koji ih trebaju. Ovo misno slavlje uzveličao je svojim pjevanjem, naš mješoviti župni zbor.

Na svetkovinu Svih Svetih, sveto misno slavlje je predvodio kardinal Vinko Puljić, nadbiskup vrhbosanski u miru. Koncelebrirao je veći broj svećenika. U svojoj propovijedi, nadbiskup u miru je posebno istaknuo da mi svi želimo dostići svetost Svih Svetih, jer upravo su oni u potpunoj Božjoj blizini, u potpunom blaženstvu i sreći. Svetost nam je svima ponuđena, a na nama je da je objeručke prihvatimo po uzoru na svete čiji nas životi potiču i motiviraju na putu svetosti. Uzoriti kardinal je istaknuo da naša župa ne slavi samo jednog sveca zaštitnika, nego cijeli Nebeski Jeruzalem, cijelo zajedništvo Svih Svetih. Mješoviti župni zbor, uzveličao je ovo misno slavlje.

Nakon svečane Svete Mise, uslijedilo je pučko veselje u crkvenom dvorištu. Započeli su 22. Dubravski susreti, koji njeguju narodne običaje i tradiciju mnogih hrvatskih zavičaja. U susretima su sudjelovali: HKUD „Dubrave-Aladinići“ Stolac, hrvatska pjevačka skupina „Broćanski bećari“ iz Čitluka, HKUD „Hutovo“ iz Hutova, KUD „ Ivan Goran Kovačić“ iz Velike, HKUD „Rotimlja“ iz Rotimlje, HKUD „Stolac“ iz Stoca, HKUD „Bećarac“ iz Lepenice, HKUD „Domanovići“ sa Domanovića, HKUD „Bijelo polje“ iz Mostara, HKUD „Fra Jozo Križić“ iz Roškog polja te KUD „Didak“ iz Gradinića, Čitluk. Pjesme i napjevi kulturno umjetničkih društava njeguju stare običaje i vraćaju nas u neka lijepa minula vremena. U večernjim satima, sve prisutne zabavljala je grupa „Konoba“. Neka nam i ova svetkovina Svih Svetih, naših nebeskih zaštitnika, izmoli kod Gospodina obilje milosti i blagoslova na zemaljskom hodočašću. Kroza sve dane ustrajavat ćemo na putu svetosti, tražeći Gospodina u zajedništvu i svima koji nas okružuju. Svi Sveti, molite za nas!