Župa Svih Svetih Aladinići

Duhovna obnova za obitelj – Obiteljski dan u župi Svih Svetih Aladinići

Župa Svih Svetih Aladinići, na čelu sa svojim župnikom don Marinom Krešićem, organizirala je duhovnu obnovu za obitelj i obiteljski dan u župi od 22. do 24. rujna. Duhovnu obnovu pod nazivom „Obitelji, (p)ostani to što jesi“, predvodio je don Ante Vrhovac, ravnatelj KŠC-a Sv. Franjo u Tuzli i koordinator Ureda za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije.

Program je započeo u petak u 17:30h, pobožnošću svete krunice, te mogućnošću za primanje sakramenta svete ispovijedi. Sveto Misno slavlje predvođeno don Antom Vrhovcem započelo je u 18h na kojoj je upriličena prikladna propovijed za obitelj. Nakon Svete Mise don Ante je održao predavanje pod nazivom:“Stvoreni za sebedarje“. Mnogo korisnog se moglo čuti i usvojiti. Čovjek nije stvoren za samoću; nije otok za sebe. Ostvarujemo se tek onda kada sebe darujemo drugome. Naš supružnik/ica nam je darovan kao što je Eva darovana Adamu na prvim stranicama Svetog Pisma.

Subotnji program je započeo u 10h don Antinim predavanjem pod nazivom:“Bez supružnika nema Crkve(1. Dio). Supružnici u braku su na svojemu putu posvećenja, jer su već dionici ljubavi između Krista i Crkve. Kako Krist ljubi Crkvu, tako muž treba ljubiti svoju ženu i žena muža. Gledajući ljubav supružnika jednog prema drugome, trebali bismo vidjeti ljubav Krista prema svojoj zaručnici Crkvi. To je uistinu veliko otajstvo.

Istoga dana od 15-16h, omogućena je prilika za duhovni razgovor sa navedenim voditeljem svima koji su razgovora bili potrebni.

Drugi dio započetog predavanja pod nazivom „Bez supružnika nema Crkve (2.dio)“, nastavilo se u 16 h u župnoj dvorani gdje su svi prisutni mogli otkriti da je brak poziv na ljubav i život.

Euharistijsko klanjanje je započelo pola sata prije Svete Mise kada je svaka obitelj primila osobni blagoslov s Presvetim i na taj način svoju obitelj predala Onomu koji će je najbolje sačuvati od svih pogibelji. I ovu večer mnogi su se pomirili sa Gospodinom u sakramentu svete ispovijedi. Don Ante je i ovu misnu propovijed namijenio obiteljima.

Na nedjeljnoj Svetoj Misi, don Ante je propovijedao o obitelji kao maloj kućnoj Crkvi, te naglasio važnost povezanosti obitelji sa euharistijskim oltarom odakle crpe snagu Gospodinova tijela. „Oltar obiteljskog stola“ i „oltar bračne postelje“ trebaju neprestano biti povezani sa euharistijskim oltarom. Duhovna obnova je završila ovom Svetom Misom. Zahvaljujemo dobrom Bogu, našem gostu don Anti Vrhovcu i župniku don Marinu što su našoj župnoj zajednici omogućili predivne zajedničke trenutke u kojima smo još više naučili i otkrili što nam valja živjeti. Neka sve naše obitelji prati zagovor Svete Obitelji!