Mjesečni susreti za mlade

milosrdni_poput_ocaNakon pučke Mise u dvanaest sati, u pastoralnom centru bl. Ivana Merza 6. prosinca, na blagdan sv. Nikole, nastavili smo sa sastancima našeg HKM-a. Okupio se lijep broj starih a i nekih novih članova naše zajednice. Župnik don Marko držao je predavanje za sve znatiželjne mlade na temu „Lice milosrđa“. Župnik nas je uveo u to što je zapravo Sveta ili jubilarna godina. Svečanim činom uručivanja primjerka bule „Misericordiae vultus“ (Lice milosrđa) predstavnicima iz cijelog svijeta papa Franjo je 11. travnja u bazilici Sv. Petra službeno proglasio Izvanrednu Svetu godinu milosrđa. Ta godina započinje na svetkovinu Bezgrešnog Začeća BDM, 8. prosinca 2015., a završava na svetkovinu Krista Kralja 20. studenog 2016. U našoj mjesnoj Crkvi, kao i u svim partikularnim Crkvama svijeta, Izvanrednu Svetu godinu milosrđa započinjemo na Treću nedjelju Došašća-ujedno i Nedjelja Caritasa-13.prosinca ove godine. Saznali smo nešto novo i o povijesti Svete godine. Jubilarna godina se spominje još kroz Stari zavjet, tako što se slavila svakih pedeset godina. Kroz to razdoblje najznačajnija je bila zaštita slabih; trebali su se opraštati nenaplativi dugovi, oslobađati robovi, pa i zemlja je počivala od obrađivanja i rađanja.Sveta godina u Katoličkoj Crkvi uvedena je 1300. godine odredbom pape Bonificija VIII. U početku zamišljeno je da se slavi svakih sto godina, no danas se redovni Jubilej slavi svakih dvadeset i pet godina, ali može se proglasiti i izvanredni jubilej.
Biskupijsko geslo pape Franje „Bijedan, ali izabran“ zasigurno duboko govori o milosrđu. Papa Franjo daje i odgovor zašto baš sada jubilarna godina milosrđa: „Jednostavno zato što je Crkva, u ovom času velikih epohalnih promjena, pozvana snažnije davati znakove Božje prisutnosti i blizine.“ U središte zapravo papa stavlja pozornost prema milosrdnom Bogu koji sve poziva da se vrate njemu. Sami evanđelist Luka nas podsjeća na učenje Isusa koji kaže „Pa budite dakle i vi milosrdni kao što je milosrdan vaš Otac!“ (Lk 6,36). Kroz narednu godinu moći će se i zadobiti potpuni oprost grijeha. Hodočašće također ima posebno mjesto u Svetoj godini. Sam život je hodočašće i ljudsko biće je putnik, hodočasnik koji putuje napredujući putem do željenog odredišta. Vrlo je značajna i Korizma u ovoj godini, to razdoblje trebalo bi biti življeno intezivnije kao povlašteni trenutak slavljenja i doživljavanja Božjeg milosrđa. Osim svega ovog vrlo je bitna i borba protiv korupcije, koja sve više pronalazi mjesta u našem društvu. I na samom kraju predavanja župnik je završio s jednim citatom koji kaže: „Kad se čovjek koji je mnogo griješio osloni na Boga,neće pasti u pakao. Naprotiv čovjek koji je i samo jednom zgriješio, a ne uzda se u Božje milosrđe, propada.“
Uz predavanje naš je sastanak za cilj imao početak dogovora za Svjetski susret mladih koji će se održati u srpnju naredne godine u Krakowu na jugu Poljske. Sastanak smo završili u zajedničkoj molitvi kako bi zahvali milosrdnom Bogu na svim novim naučenim stvarima i zajedničkom druženju, u želji da naša zajednica ustraje u ovim današnjim vremenima društvene krize.
Jure Lopin