MISIJSKA AKCIJA “MASLINOVA GRANČICA”

Maslinova grančica, simbol ljubavi i mira u našem hrvatskom narodu već dugi niz godina spaja ljude sjevernog dijela našeg planeta s južnim djelom, na afričkom kontinentu. Ali isto tako spaja ljude i župe Aladinići-Dubrave iz Hercegovine s župama u Bosni. Naime, naš katolički narod svake godine o blagdanu Cvjetnice nosi maslinove grančice na blagoslov u procesiji, sjećajući se Kristovog slavnog ulaska u Jeruzalem. Međutim, u Bosni ne uspijeva ovo plemenito stablo, pa Hercegovina opskrbljuje sjeverni dio, kako bi svi vjernici mogli doživjeti Cvjetnicu – nedjelju muke Gospodinove i s maslinovim granama u ruci.
Drevni je običaj da Nacionalna uprava Papinskih misijskih djela BiH – Misijska središnjica u Sarajevu organizira akciju ‘Maslinovih grančica’ u korist misija i misionara. Do sada su se maslinove grančice nabavljale iz primorskih krajeva R. Hrvatske, točnije iz Splitske, Dubrovačke ili Šibenske biskupije. Zbog carinskih razloga sada se orijentiramo prema Hercegovini i njezinim maslinicima kojih je, Bogu hvala, sve više.
Na inicijativu Nacionalne uprave Papinskih misijskih djela (PMD) Bosne i Hercegovine te na poziv župnika don Marka Šutala, 3. travnja 2017. u dubravskoj župi Sviju svetih u mjestu Aladinići-Dubrave, upriličeno je prikupljanje maslinovih grančica koje će biti dostavljene i potom podijeljene na Cvjetnicu u župama Vrhbosanske nadbiskupije. Dobrovoljni prilozi vjernika, koji će biti darovani tom prigodom sa strane vjernika koji budu uzimali ove grančice, bit će predani za potrebe misionara i misionarki.
Župniku don Marku i župnom vikaru don Anti, te revnim rezačima maslina i župljanima Pavi, Nikici i Juri u obrezivanju maslina u župnom masliniku oko crkve pridružili su se i mladi iz župe koji su, predvođeni nacionalnim ravnateljem PMD BiH mons. Lukom Tunjićem, sestrom Antonelom i bogoslovom Mariom, te don Pavom Šekerijom, pakirali maslinove grančice koje će potom biti dostavljene župama.
I s ovom akcijom župe i vjernici se potiču da svoju vjeru žive najprije konkretnim djelima ljubavi te kroz molitvu i nesebični dar pokažu socijalnu osjetljivost prema najpotrebnijim članovima naše Crkve. Maslinova grančica je i u ovoj akciji simbol mira i ljubavi, ali i povezivanja cijele naše Crkve.