SVI SVETI

dsc_7291Na sam blagdan Svih Svetih, Bog je uslišao naše molitve, te se naša župa u ranim jutarnjim satima probudila okupana sunčevim zrakama. Već od samog jutra osjetilo se da je nešto drugačije, da je to poseban dan u godini- strka, žamor, mnoštvo ljudi…
U 11 sati crkvena zvona označila su početak liturgijske proslave patrona Svih Svetih a 32 ministranta su u procesiji krenula prema oltaru. Crkva je bila premala za sve vjernike, pa je veliki dio vjernika svetu ostao u crkvenom dvorištu te pobožno u ovoj Godini milosrđa sudjelovao u svetom slavlju. Misno slavlje je ove godine predvodio don Marko Kutleša, župnik župe Presvetog Trojstva u Gabela Polju, u koncelebraciji su bili: don Ivan Kordić, don Rajko Marković, don Damjan Raguž, don Gordan Božić, don Božo Goluža, don Marko Šutalo i don Ante Čarapina. U svojoj propovijedi don Marko je vjernicima poručio: Što znači biti svet? Kako to nije zastarjelo nego uvijek iznova poziva čovjeka da radeći na sebi ovdje na zemlji može postići tu slavu u Nebeskom kraljevstvu. Iako je danas čovjek zaokupljen svim relativizmima koja pred njega stavljaju lakši i jednostavniji život kršćanin se mora okrenuti prema onom najvrjednijem, prema svetosti jer to Bog očekuje od njega. Sveto Pismo na dva mjesta naglašava ovu svetost: „Budite sveti jer sam ja svet.“ I Budite savršeni kao vaš otac nebeski.“ Liturgijko pjevanje predvodio je naš veliki zbor dok su misna čitanja i molitvu vjernika preuzeli mladi iz naše župe obučeni u narodnu nošnju Dubrava.
Nakon svečane Svete mise, na redu je bila vanjska proslava svetkovine Svih Svetih 17. po redu Dubravski susreti. Kulturno-umjetnička društva su u mimohodu, od Osnovne škole Crnići do bine u crkvenom dvorištu na Aladinićima, uveseljavala svojom pjesmom sve prisutne.
Dolaskom pred crkvu, voditeljica Andrea Perić je najavila početak Dubravskih susreta. Publici se prvo predstavilo naše domaće društvo, HKUD „Dubrave – Aladinići“, a zatim i ostala kulturno-umjetnička društva; HKUD „Stolac“, HKUD „Rotimlja“, HKUD „Bećarac“ Lepenica, HKUD „Naši korijeni“ Bobanovo, HKUD „Domanovići“ HKUD „Mokro“ Mokro- Široki Brijeg, IFD „Župa Potkraj, Turbe“ Travnik, te HKUD Bećarac, Lepenica – Kiseljak.
Nakon nastupa folklornih društava, dodijeljene su zahvalnice svim sudionicima na ovogodišnjim 17. Dubravskim susretima, a puk se nastavio zabavljati uz taktove, već provjerene ekipe, VIS „Konoba“.
Zahvaljujemo prvenstveno dragom Bogu što nam je dao lijepo vrijeme. Zahvale svima koji su dolazili na trodnevnicu te se lijepo i iskreno duhovno pripremili za patron župe. Također, zahvala svima vama dragi župljani na vašim darovima, cijenjenim donatorima na materijalnoj potpori, dragim našim domaćicama, a posebna zahvala ide mladima koji su ovih dana neumorno radili, te pokazali koliko im je stalo do ugleda i zajedništva naše župe. Također zahvaljujemo na svakoj vašoj molitvi koju ste izrekli kako bi naš patron bio proslavljen prvo duhovno, onda i na vanjski način.