KONCERT KLAPE PASIKA

muska_pasikaU nedjelju 30. listopada posjetit će nas klapa Pasika iz Kostanja pokraj Omiša. Oni će u sklopu trodnevnice u nedjelju najprije predvoditi liturgijsko pjevanje za vrijeme svete mise. Nakon toga će održati prigodni koncert u velikoj dvorani pastoralnog centra bl. Ivana Merza.
Klapa „PASIKA“ nastala je 1998. godine na tradiciji crkvenog i pučkog pjevanja u zavičaju legendarne poljičke junakinje Mile Gojsalić. Tijekom svog postojanja i djelovanja održala je brojne koncerte u domovini i inozemstvu, promovirajući tako našu bogatu kulturnu baštinu i tradiciju. Klapa redovito sudjeluje na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu, gdje je u prošlogodišnjoj finalnoj večeri osvojila drugu nagradu „srebreni Leut“. Sudionik je klapskog festivala u Kašetl Kambelovcu gdje u večeri novih skladbi osvaja drugu nagradu stručnog povjerenstva te drugu nagradu publike.
Naziv klape simbolizira uspomenu njenih članova na djetinjstvo, jer pasika je komadić škrte zemlje težačkom rukom otete kamenu, u kojoj najčešće raste loza, poneka maslina ili smokva.
Članovi klape „PASIKA“ rođeni su i žive u Kostanjama, pa je klapa pokretač i nositelj brojnih društvenih i kulturnih aktivnosti u svome mjestu, među kojima se posebno ističe kulturno ljeto „Dani Mile Gojsalić“. Za svoj rad klapa je nagrađena i Plaketom grada Omiša za 2006. godinu.