IZBORI ZA HRVATSKI SABOR

Generalni vikar, 2015-11-03

KLERU I PUKU HERCEGOVAČKIH BISKUPIJA

Predsjednica Republike Hrvatske gospođa Kolinda Grabar Kitarović, 5. listopada 2015., donijela je Odluku o raspisivanju izbora za zastupnike u Hrvatski sabor. Izbori na biračkim mjestima u Republici Hrvatskoj održat će se u nedjelju 8. studenoga, a u diplomatsko-konzularnim predstavništvima u svijetu u subotu 7. i nedjelju 8. listopada. U Mostaru će, u Osnovnoj školi „Fra Petra Bakule“ na Aveniji – Ulica Kralja Tomislava 9, biti otvoreno 20 biračkih mjesta. Svi koji su na vrijeme izvršili prethodnu registraciju moći će izravno pristupiti biračkim mjestima. Birači koji se nisu registrirali, a imaju prebivalište u BiH, mogu dobiti potvrdu za glasovanje na dane izbora. Potvrde će se izdavati u prostorijama Gimnazije „Fra Grga Martić“ – Ulica kralja Tomislava 9a.

Mi, hrvatski državljani, koji živimo u Bosni i Hercegovini imamo ustavno pravo izići na izbore i dati svoj glas osobama i strankama za koje u savjesti smatramo da su dostojni našega političkog povjerenja i za koje se nadamo da će sukladno ustavnim ovlastima i međunarodnom pravu bolje pridonositi zaštiti narodnih i političkih interesa hrvatskoga naroda u ovoj zemlji te pomoći u rješavanju njegovih problema.

U svim dosadašnjim izbornim porukama ovoga Ordinarijata – a izbora nam nije nedostajalo –  uvijek se naglašavala važnost izlaska na izbore i obveza davanja glasa onima koji će, vjerni katoličkim načelima, graditi društvo u kojem će se prepoznavati naravni zakon, a briga za dobro naroda biti ispred osobnih interesa. Stoga i ovaj put pozivamo sve vjernike hercegovačkih biskupija da iskoriste svoje glasačko pravo i moć te po izborima utječu na vlastitu budućnost, vodeći računa da svoj glas daju onima koji:

ispravno razumiju stanje hrvatskoga naroda u BiH,

istinski poštuju vrijednosti ljudskih žrtava položenih za Domovinu i hrvatski narod,

pridonose hrvatskom zajedništvu, znanju i radu, uvijek vodeći računa o korijenima iz kojih je izrasla i hrvatska država i konstitutivnost hrvatskoga naroda u BiH, bez okretanja natrag ni u kakvo ropstvo iz kojega smo demokratskim izborima izišli!

Neka bude sve u kršćanskoj savjesti te ljudskoj i nacionalnoj odgovornosti.

Don Željko Majić

generalni vikar