Promocija DVD-a HKUD-a Dubrave – Aladinići

Leave a comment

Poštovani bivši i sadašnji članovi HKUD-a Dubrave – Aladinići,

dragi naši gosti i prijatelji,

draga braćo i sestre,

radujem se da vas sve, kao predsjednik našega Društva, u ovom svečanom i radosnom trenutku mogu pozdraviti. Dobro nam došli!

Stari i mudri Sirah davno u svoj knjizi iz Staroga Zavjeta ovako zapisa: „Ne podcjenjuj govora staraca, jer oni su učili od svojih roditelja, a od njih ćeš se ti naučiti razboru i u pravo vrijeme odgovarati.“ (Sir 8,9). „Ako si voljan, sine, možeš postati mudar; i ako se potrudiš, steći ćeš razboritost. Ako si pripravan slušati, naučit ćeš; ako poslušaš, bit ćeš mudar.“ (Sir 6,32-33.).

Večeras smo došli slušati i gledati, došli smo učiti od svojih roditelja, baka i djedova, večeras se želimo potruditi i slušati, jer želimo postati mudri.

Kad bi danas netko pošao u polje kositi žito (a vrlo ga je teško vidjeti u ovom našem Dubravskome polju) i stavio kosu na rame, i poveo konja dorata (a nitko ga više i nema) vjerujem da bi mu se svi smijali i govorili: Bože moj, šta mu je? Kud je pošo jadna mu majka, da nije slučajno pomajtušio?!

Kad su mi članovi našega Društva jednom prigodom spomenuli da već dulje vrijeme snimaju i pripremaju materijal o običajima kosidbe i vršidbe Dubravskoga kraja, malo sam zastao. Nisam odmah reagirao, dopustio sam da prenoći to u meni što sam čuo. Navečer sam se sjetio kako je tata zajedno s braćom vrho nekada na našem gumnu, iako smo imali konja dorata kojeg se sjećam, ja sam samo upamtio traktor u kojem je bilo malo više konjskih snaga. Obradovao sam se tome projektu koji će večeras prikazati svima nama.

Dragi prijatelji, neopisivo sam ponosan što sam i ja dio ovoga Društva koje nastade, trudom i zalaganjem nekoliko zaljubljenika u Dubrave predvođeni dumom Vinkom, ne tako davne 1998. god. Osnovali su ga s jednim jedinim ciljem, a to je, očuvati i spasiti od zaborava sve što je dio tradicije hrvatskog naroda Dubravskoga kraja. Sve ono što je nekad bilo, resilo Dubrave, prenijeti na mlade naraštaje kako bi to otrgnuli zaboravu. Ne zaboravimo, to je bilo prvo Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo na području općine Stolac. Koliko je ljubavi i strpljivosti utkano u rad ovoga Društva mogu reći samo oni koji su tu od samoga početka. Koliko li je samo djece i mladih prošlo kroz Društvo? Koliko li se samo puta zaigralo kolo, zapjevalo: Dubrave su oduvijeka bile ponos, dika hrvatske nacije!? Koliko li su samo puta natjerali suzu našem čovjeku u Slavoniji, Zagrebu, Vojvodini i tko zna gdje još gdje su nastupali… Koliko li su samo pohvala za nastupe i izvedbe dobili!

Mogu danas mnogi prigovarati: Pa što će nam to? Tko to još danas sluša ili gleda? To su samo oni koji ne žele učiti od starijih, koji ne žele učiti svoju povijest, to su oni koji ne žele naučiti mudrost života!

Upravo zbog toga je i nastao ovaj DVD. Danas nam naši roditelji, bake i djedovi, prabake i pradjedovi žele govoriti o životnoj mudrosti kroz ovaj DVD. On želi otrgnuti zaboravu nešto što nam je, na žalost, već sada postalo strano. U ovom DVD-u slušat ćemo sijede kose kako nas žele poučiti u mudrosti života i življenja, slušat ćemo kako su se mučili za kruh svagdašnji i kako su do njega mukotrpno dolazili. Vidjet ćete i neke članove Društva koji nisu više s nama, a to je pok. Miroslav Raguž, zaljubljenik u Dubrave i svoj hrvatski narod, jedan od utemeljitelja i neizostavni član i sudionik svih aktivnosti vezanih uz naše Društvo. S radošću i zahvalom ga se i večeras sjećamo, moleći dragoga Boga za pokoj njegove duše.

Ne znam hoćete li pustiti suzu, ili reći: Eee, Bože moj, ko da je jučer bilo!? Ali znam samo jedno, nećete pogriješiti ako ovo pogledate, ponesete kući, ispričate svojoj djeci, unučadi, pošaljete svojima u dalekom svijetu! Ovo je želja i trud našega Društva, kako bi generacije sačuvale sjećanje na lijepe običaje hrvatskog naroda Dubravskoga kraja.

Dragi posjetitelji, nisam zaboravio, ovaj DVD ne bi nikad ugledao svjetlo dana da nije bilo Ivana Raguža i Zorana Drmaća, te njihovog studija JOKER, koji su puni strpljivosti učinili sve, od snimanja, montaže do brzog umnažanja za večerašnju promociju. U ime Društva iskreno im zahvaljujem.

Na dnu dvorane su dvije Dubravke u narodnoj nošnji, one će večeras prodavati DVD-ove, slobodno navalite, ponesite, u miru gledajte, te o svemu poučite svoju djecu ili koji pošaljite svojoj rodbini, poklonite za neku obljetnicu, rođendan ili Božić. Cijena jednog primjerka je 15 KM, a sav prihod od prodaje ide za pokrivanje troškova snimanja i tiskanja ovog DVD-a, kao i za sav budući rad ovoga Društva. Zahvaljujem općini Stolac i načelniku Stjepanu Boškoviću koji je svesrdno pomagao i stajao uz ovaj projekt.