MLADI NA SUSRETU U VUKOVARU

Mladi naše župe su u petak 28. travnja 2017. godine, u noćnim satima, otputovali na Susret hrvatske katoličke mladeži. Ovaj deseti jubilarni susret održan je u gradu simbolu Domovinskog rata, simbolu stradanja, a ujedno i velikoga herojstva, gradu Vukovaru. Mladi raspoređeni u dva autobusa kao svoje prvo odredište imali su najveće svetište Đakovačko-osječke nadbiskupije, svetište Gospe od Utočišta u Aljmašu, gdje ih je ugodno primio župnik don Ante Markić, dubravski sin. Prekrasno svetište smješteno je na desnoj obali Dunava, a crkva je kroz tri stoljeća razarana i uništavana te građena četiri puta. Godine 1991. Aljmaška crkva razorena je i obeščašćena, a unatoč takvim okolnostima pod ruševinama crkve pronađen je Gospin kip, kojega je sveti Ivan Pavao II. prilikom svog trećeg posjeta Hrvatskoj 7. lipnja 2003. godine, u Osijeku, okrunio na svečanom euharistijskom slavlju. Godine 2001. započela je gradnja nove, četvrte crkve, a gradnja je završena 2007. godine. Mladima će Aljmaš zasigurno ostati pohranjen u sjećanju kao misao da je ljubav veća od mržnje i da će istinska svjetlost uvijek nadvladati svaku tamu.
Nakon okrjepe koju su u prostorijama svetišta pripremile sestre čudotvorne medaljice, mladi su posjetili grad Osijek, najveći grad Slavonije i upoznali se s njegovom nenadmašnom arhitekturom i prirodnim ljepotama ovoga grada. Zatim su nastavili putovati do Babine Grede i župe Svetog Lovre, đakona i mučenika, gdje su ih s osmijehom dočekali ugodni domaćini koji su ih primili u svoje domove. Nakon objeda u obiteljskim kućama, mladi su se ponovno sastali u župnim prostorijama na bogatom druženju s domaćinima i mladima iz drugih župa koji su također bili smješteni u Babinoj Gredi. Kroz kratka izlaganja mladi iz svake župe su se predstavili i nastojali dočarati sve ono bitno u svojim župnim zajednicama. Druženje se nastavilo uz pjesmu i ples i u konačnici je okrunjeno na predivan način, klanjanjem Presvetom Oltarskom Sakramentu koje je predvodio babogredski župnik Ivan Tunjić.
U nedjelju su u jutarnjim satima mladi nastavili svoje hodočašće putem u Vukovar. U Vukovaru su sudjelovali u molitvi na Memorijalnom groblju, a Jure Lopin iz naše župe je imao čast da u ime hercegovačkih biskupija moli molitvu vjernika te upali svijeću za vukovarske branitelje. Zatim su u koloni s ostalim mladima nastavili pješačiti prema dvorcu Eltz, mjestu gdje se održalo svečano euharistijsko slavlje na kojemu je sudjelovalo oko trideset tisuća mladih katolika. Svetu misu predslavio je đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, a mladima je uputio poruku nade i ohrabrenja koja svoj izvor ima u Božjoj ljubavi i dobroti. Naveo je da je Krist jedino sigurno sidro naše stabilnosti, našega opstanka, da je On nada naša. Motivirao je mlade da se bez malodušnosti i straha otvore budućnosti i snazi Božje milosti koja uvijek iznova obnavlja i nadilazi, da se prepuste Kristovoj ljubavi i vodstvu, a Krista prihvate kao svoga suputnika na putu k Ocu.
Nakon svete Mise mladi su pojedinačno obilazili grad heroja i legendi te su imali priliku posjetiti Borovo naselje, Ovčaru, Gradski muzej, Muzej vučedolske kulture te druge kulturne i povijesne znamenitosti grada. Svaki pločnik pričao je neku svoju priču o plejadi velikih i tako nam zauvijek u bićima nacrtao lik Vukovara obojan slikama molitve i zajedništva nemjerljivog bilo kakvom mjernom jedinicom ovoga svijet. Nakon sudjelovanja u završnom koncertu mladi su nastavili put prema Hercegovini i u Aladiniće sretno i s Božjim blagoslovom stigli u ponedjeljak u jutarnjim satima.
Duhovno obogaćeni novim iskustvima i poznanstvima mladi željno iščekuju neki ponovni susret te sljedeći Susret hrvatske katoličke mladeži koji će se održati u Zagrebu za tri godine i koji će zasigurno, baš kao i ovaj u Vukovaru, biti vrijedan svakog prijeđenog kilometra.
Serafina Kalfić