CVJETNICA

U nedjelju 9. travnja cijela je Crkva proslavila Nedjelju muke Gospodnje, Cvjetnicu. To je zadnja korizmena nedjelja i ima dva sadržaja. Prvi sadržaj jest da se toga dana kršćani sjećaju svečanog Kristova ulaska u Jeruzalem na magarcu. Tada su mu svi klicali: „Hosana Sinu Davidovu!“ (Mt 21,9) Prostirali su svoje haljine kuda je On prolazio, rezali su palmine i maslinove grane i njima mahali. Drugi sadržaj je da se toga dana sjećamo križnoga puta Isusa Krista njegove osude, muke, razapinjanja i smrti te razjarene svjetine koja mu je sad govorila: „Neka se razapne. Neka se razapne!“ (Mt 27, 21.22)
Tako smo i mi u Bobanovu imali blagoslov maslinovih grančica i svečani ulazak u crkvu sjećajući se Kristovoga slavnog i svečanog ulaska u Jeruzalem. A drugi dio slavlja Cvjetnice jest čitanje muke. U liturgijskoj godini A čita se muka po Mateju. Ona je bila podijeljena na četrnaest postaja, trinaest postaja su čitali župljani, a četrnaestu je pročitao župnik don Marko Šutalo koji je predvodio sveto misno slavlje. Na svetoj misi je pjevao naš veliki zbor u Bobanovu.
Na Aladinićima smo imali blagoslov maslinovih grančica na trgu ispred crkve, svečanu procesiju oko crkve sjećajući se židovske djece koja su maslinovim grančicama mahala Isusu dok je ulazio u Jeruzalem. A drugi dio svetoga slavlja Cvjetnice jest čitanje muke koja je bila podijeljena na četrnaest postaja, trinaest postaja su čitali župljani, a posljednju je pročitao don Marko Šutalo koji je predvodio svetu misu, a za vrijeme procesije i svete mise pjevao je župni zbor.
Ovom nedjeljom smo ušli u Veliki tjedan kada se na uzvišen i svečan način pripremamo na blagdan Isusovog Uskrsnuća

.